Dit is het lekkerste nagerecht dat er bestaat! Mijn lieve oma maakte het vroeger altijd klaar, voor speciale gelegenheden (zoals de Kerst). Toen oma ouder werd, nam ik de taak wat over en deze kerst heb ik voor het eerst de hele pudding en saus gemaakt. Het is erg machtig, maar ontzettend lekker.
 Pudding
- 400 gram oud witbrood, in stukjes
- 8 deciliter melk
- 100 gram suiker
- 4 eieren, gesplitst
- krenten en rozijnen
- 100 gram boter
Breng de melk aan de kook, roer het brood erin. Meng de dooiers met de suiker. Roer de dooiers door de broodpap. Klop het eiwit stijf. Doe de krenten en rozijnen door de broodpap en roer er dan voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten en een klein beetje boter door. Doe de massa in een goed (!) beboterde puddingvorm en laat de pudding au-bain-marie of in een laagje water 2 tot 3 uur koken. Je kunt ook een snelkookpan gebruiken.
Saus
- Sap van 2 citroenen
- 4 eieren
- 80 gram suiker
- 1 deciliter witte wijn
- 2 deciliter water
Klop de eieren met de suiker schuimig, voeg er dan druppelsgewijs de wijn, het citroensap en het water bij. Steeds blijven kloppen! Kook de saus au-bain-marie tot ze gebonden is. Inmiddels heb ik een snellere variant ontwikkeld: verwarm de wijn met het citroensap en het water. Roer de eieren (die op kamertemperatuur zijn) met de suiker los in rrn pan met een dikke bodem. Zet deze op het kleinste pitje, op het laagste vuur. Goed kloppen (gaat het makkelijkst met een mixer) en als het schuimig wordt, voeg je druppelsgewijs de verwarmde citroenwijn toe. Blijf kloppen tot de saus gebonden is. Kom niet in de verleiding om de temperatuur te verhogen, dan gaat de saus schiften!
Babyversie
Niet geschikt voor baby. Mijn kindje kreeg deze pudding voor het eerst toen hij 14 maanden was en al af en toe wat suiker kreeg. De saus is niet geschikt door de wijn die erin zit. Gelukkig is de pudding ook zalig met verwarmde frambozenjam, zie hiernaast .